Covid recovery massage

Februari 2020 test er in Nederland voor het eerst een man positief op het Covid-19 virus. Vanaf die tijd zijn we in de ban van corona en de gevolgen ervan in klachten, maatregelen en de effecten op ons dagelijks leven. Corona heeft verschillende varianten gehad en op het moment dat ik dit schrijf, februari 2022, is de omikron variant dominant. Een variant die mildere verschijnselen heeft dan de eerdere versies en dus kunnen de maatregelen afgebouwd worden. Langzaam kunnen de meesten van ons weer terug naar ons oude leven in vrijheid en gezondheid. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen hebben corona doorgemaakt en houden nog langere tijd restverschijnselen. In de medische wereld hebben we het dan over long covid, langdurige covid.

Zelfs een jaar nadat iemand ziek is geweest kan iemand nog steeds vermoeid zijn waarbij de spieren
snel moe en pijnlijk aanvoelen en de energie niet goed kan stromen. Daarnaast staat het lichaam
vaak nog lange tijd ‘aan’, hierdoor is het zeer paraat, kan iemand niet goed rusten terwijl op een
diepere laag vooral vermoeidheid wordt gevoeld. ( Positive Touch, 2021)

Wat gebeurt er bij long covid?
Over de behandeling van long covid bestaat nog weinig eenduidigheid. Wel kun je, als de klachten langer dan 3 maanden blijven aanhouden, via de huisarts een beroep doen op herstelzorg. In mijn praktijk zie ik regelmatig mensen met klachten na het doormaken van covid. Denk dan aan bijvoorbeeld: vermoeidheid, kortademig en moeilijkheden met adem , gewrichtspijn, pijn in de borst ter hoogte van longen en middenrif, geheugen en concentratieproblemen, spierpijn, hoofdpijn of verergering van deze symptomen bij inspanning.
In de ervaring van meerdere holistische massagetherapeuten lijkt het alsof onbewust het lichaam door corona in een soort kramp is geraakt, spanning vasthoudt, deels door verbindweefseling en deels doordat het lichaam nog steeds alert en actief is. Veel mensen met deze klachten kunnen deze kramp niet loslaten en zij hebben dan ook het gevoel continue ‘aan’ te staan. En daarnaast kunnen zij geen verbinding maken met het eigen lichaam omdat er een soort vervreemding is ontstaan. Zeker als mensen een IC-opname achter de rug hebben is het vertrouwen in het eigen lichaam aangetast waardoor ook een soort alertheid ontstaat op de aanwezigheid van oude en nieuwe klachten. We zien hierbij paralellen met het continu ‘aan staan’ naar aanleiding van chronische stress.
Januari 2024 blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC dat de aanhoudende vermoeidheid bij post covid te maken heeft met verminderde werking van de mitochondrieën, de ‘energiefabrieken van de cel’. Hierdoor produceren zij minder energie en is sporten een enorme belasting. Mensen moeten soms dagenlang herstellen van een fysieke inspanning. Sommige vormen van revalidatie en fysiotherapie werken averrechts. Aangeraden wordt om wel de fysieke conditie zoveel mogelijk op peil te houden maar de eigen grenzen daarin goed te bewaken. (AUMC, 2024)

Wat kan een recovery massage betekenen bij long covid?
In de zomer van 2021 heb ik een training corona recovery massage gevolgd bij Positive touch. Deze massage is gericht op het herstellen en terugvinden van de eigen vitaliteit door het lichaam de ruimte te geven om spanningen los te laten en te kunnen resetten. Hierdoor kan de levensenergie weer stromen. De massage is zowel werkzaam in de bindweefsels van de spieren waar de energie door covid niet meer optimaal wil doorstromen. Daarnaast werkt covid ook door in het ademhalingssysteem en heeft het lichaam de neiging om door corona ‘aan’ te blijven staan. Waardoor iemand, hoewel vermoeid, het heel lastig vind om te ontspannen. De cortisol die daarmee samengaat blijft namelijk door het lichaam stromen. In de massage wordt zowel de ademhaling gereactiveerd als de cortisolaanmaak gestabiliseerd. Daarbij is tevens aandacht voor het ‘resetten’ van het lichaam als geheel waardoor het lichaam en de body-mind als geheel weer de ruimte kan krijgen om het eigen zelfhelend vermogen te activeren. Daarnaast helpt recovery massage om de eigen grenzen van het lichaam goed te verkennen en te leren aangeven. Als je beter je lichaam kent, weet je ook beter wanneer een behandeling je goed doet of niet.
Mei 2023 is er een artikel over IMpraktijk verschenen over deze vorm van massage. Zie hier

Heb je nog klachten naar aanleiding van een doorgemaakte corona-infectie en wil je graag een of meerdere massages afspreken? Ga dan naar onze contactpagina.