Als het lichaam nee zegt…

Het wetenschappelijk bewijs staat buiten kijf: sociaal-economische relaties hebben een diepgaande invloed op onze gezondheid. Een voorbeeld komt uit de benadering van roken. Eindeloos wordt het idee verkondigd dat roken naast hoge bloedruk en een hoog cholesterol de belangrijkste oorzaken zijn voor hartaandoeningen. Terwijl wetenschappelijk is bewezen dat werkstress een grotere rol speelt dan alle andere risicofactoren bij elkaar. (Maté, 2020)

Hoe hoger het economische ontwikkelingsniveau, zo lijkt het, des te gevoellozer we geraakt zijn voor onze emoties. We voelen niet meer wat er in ons lichaam gebeurt, waardoor we niet meer op een manier kunnen handelen die ons beschermt.” (Maté, 2020)

Gabor Maté houdt ons in ‘Wanneer je lichaam nee zegt’ een confronterende spiegel voor, waardoor we gaan inzien dat verborgen stress desastreuze gevolgen voor onze gezondheid kan hebben. Wanneer we geen nee durven zeggen tegen onze door stress geregeerde manier van leven, zal ons lichaam dat uiteindelijk voor ons doen. We raken uitgeput en ontwikkelen onder andere hart- en vaatziekten, artritis, kanker en MS.

Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en aan de hand van vele voorbeelden en verhalen uit zijn eigen huisartsenpraktijk en zijn werk in de palliatieve en verslavingszorg, geeft Maté antwoord op vragen over de rol die de mind-bodyconnectie speelt in het ontwikkelen van lichamelijke en geestelijke ziektes. Hij geeft overtuigend bewijs voor deze link en laat bovenal zien dat wij allemaal de wijsheid bezitten om onszelf te helen.
Een aanrader. Bestellen bij onze plaatselijke boekhandel? Klik hier